U trendu

ALB: 20 odsto stanovnika u prvoj fazi vakcinisanja

TIRANA – U Albaniji u prvoj fazi imunizacije protiv virusa Kovid-19 će biće obuhvaćeno 20 odsto stanovništva te zemlje, odnosno oko 600.000 građana, prenosi portal Plusinfo.

Kako je najavila albanska ministarka zdravlja i socijalne zaštite Ogerta Manastirliu, radi se na tome da budu vakcinisani svi preko 16 godina starosti.

„Prvo će biti vakcinisani zdrastveni radnici, pa lica preko 75 godina starosti. Ima lica koji žive u staračkim domovima i oni će biti prvo vakcinisani kako bi se smanjio rizik. U celom svetu je bilo problematično to što se virus pojavio u staračkim domovima. Paralelno s tim će biti vakcinisani i policijski službenici i pripadnici vojske“, rekla je Manastirliu na televiziji Top Čenl.

Kako navodi a1on, albanska ministarka zdravlja isto kao i albanskog premijera Edija Rame, nije rekla odakle su stigli 957 vakcine kojim je juče započeta vakcinacija u toj zemlji.

Ona je rekla da su vakcine stigle iz prijateljske države, članice EU odakle se očekuju još 2.000 vakcina.

U međuvremenu albanski mediji su preneli da su vakcine bile donacija iz Austrije.

„Razgovaramo sa svim kompanijama bez izuzetka. Sa Fajzerom već imamo ugovoreno 500.000 vakcina. Sledeće nedelje očekujemo 5.000 doza i preko 10.000 na kraju meseca. Nakon toga ćemo u februaru dobiti 30.250 doza. S druge strane pregovaramo sa zemljama članicama EU za nabavku dodatne količine“, rekla je albanska ministarka zdravlja.

Dodala je da će se prvo vakcinisati 20 odsto stanovništva te zemlje, odnosno oko 600.000 građana.

Takođe je istakla da Albanija poseduje hladnjake za čuvanje 250.000 vakcina na temperaturu od minus 70 stepeni, te da će se raditi i na povečanju tih kapaciteta.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.