U trendu

Albaneze: Vlada bi mogla da razmotri istragu o Morisonu

SIDNEJ – Australijski premijer Entoni Albaneze izjavio je danas da bi njegova vlada mogla da razmotri istragu o tome da je bivši premijer Skot Morison tajno položio zakletvu u ključnim ministarstvima tokom pandemije korona virusa.

Morison, koji se povukao sa mesta lidera Liberalne partije nakon što je izgubio na parlamentarnim izborima u maju, tajno je položio zakletvu u pet ključnih ministarstava tokom pandemije korona virusa, što je predstavljalo preuzimanje ovlašćenja bez presedana, prenosi Rojters. Kako navodi britanska agencija, ovo je izazvala kritike laburističke vlade i Morisonove stranke, ali je bivši premijer branio te poteze na osnovu toga što je smatrao da je odgovornost za naciju u pandemiji samo na njemu.

Albaneze je rekao da će vlada sutra dobiti savet od pomoćnika državnog tužioca o legalnosti Morisonovih postupaka.

Nagovestio je da će vlada razmotriti istragu i reforme kako bi se osiguralo da takve radnje ne bi mogle da se ponove.

„Razmotrićemo sva ta pitanja nakon što dobijemo savet pomoćnika državnog tužioca. Ja vodim odgovarajuću vladinu politiku, koja ima odgovarajuće procese, i mi ćemo to u potpunosti razmotriti“, rekao je Albaneze za televiziju Skaj njuz.

Naveo je da postoje i šira pitanja koje je potrebno ispitati.

„Postoje odvojena pitanja o funkcionisanju naše demokratije, o konvencijama i o tome da li je neka konvencija poništena, i da li postoji potreba za bilo kakvim reformama, kako bi se osiguralo da se ovako nešto više nikada ne ponovi“, rekao je Albaneze.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar