U trendu

Albanija: U manastiru molitve na albanskom, srpskom i grčkom

TIRANA – U Albaniji nadomak Elbasana u manastiru Svetog Jovana Vladimira danas je proslavljen praznik tog svetitelja i čudotvorca koga poštuju i slave Srbi, Albanci i Grci.

Mošti svetitelja koje je pre mesec dana premijer Albanije Edi Rama lično vratio u manastir okupile su na poklonjenju velili broj vernika iz celog regiona.

Crkvom, koju je po predanju sam svetitelj za života sagradio i posvetio Bogorodici, molitve i Psalmi su se čuli na albanskom, srpskom i grčkom jeziku dok se verni narod u miru tiskao kako bi celivao mošti svetitelja, prenosi dopisnik Kosovo onlajna iz Albanije.

Svetu arhijerejsku liturgiju u zadužbini Svetog Jovana Vladimira služio je mitropolit Elbasana, Andoni, uz sasluženje sveštenstva Albanske pravoslavne crkve, igumana manastira Poganovo kod Pirota Mardarija i arhimandrita manastira Prevlaka, Benedikta.

Ovaj dan je veliki praznik za albansku pravoslavnu crkvu i narod, kao i prethodnih i ove godine je u manstirskoj porti upriličen sabor i revija albanske narodne nošnje, izložba ikona i ručnih radova.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar