U trendu

Albanska opozicija na protestu u Tirani traži ostavku Edija Rame

TIRANA – Predsednik albanske opozicione Demokratske stranke Salji Beriša zatražio je danas na protestu u Tirani da premijer Edi Rama podnese ostavku.

Protest ujedinjene opozicije održava se ispred zgrade vlade, a prisustvuje mu više hiljada građana, prenose albanski mediji.

Na obezbeđenju protesta angažovano je više od 1.000 policajaca, a vrata na ulazu u vladu su blindirana dodatnim metalnim delom, piše Albanijan post.

Beriša je u govoru opisao Ramin aferu, u vezi sa agentom FBI, kao najozbiljniji skandal koji je „ocrnio obraz zemlje u svetu“.

„Narko-premijer bez vere, bez države, bez zastave korumpira šefa kontraobaveštajne službe savezničke države SAD“, rekao je Beriša i poručio da Rama treba da da ostavku nakon „ovog čina nelojalnosti prema velikom savezniku albanskog naroda“.

Predsednik Slobodarske partije i bivši predsednik Albanije Iljir Meta ocenio je da je Edi Rama za 10 godina „iskoristio svoju moć za zauzimanje države i za svoje mafijaške interese“.

Bivši predsednik Republike Albanije istakao je da je „koruptivna afera Mekgonigal-Rama šokirala ceo svet sa obe strane Atlantika“.

Bivši agent Federalnog istražnog biroa (FBI) Čarls Mekgonigal optužen je zbog sumnjivih poslova sa ruskim oligarsima, ali se u optužnici navodi da je imao sumnjive poslovne veze s političarima iz Albanije i Bosne i Hercegovine.

Na teret mu se, pored ostalog, stavlja da najmanje od avgusta 2017. FBI-u nije otkrio svoju vezu s bivšim službenikom albanske obavještajne agencije, opisanim u optužnici kao „osoba A“.

Takođe, prema optužnici, nije otkrio da je „imao kontakte“ s premijerom Albanije Edijem Ramom, koji je izjavio da optužbe protiv Mekgonigala nemaju nikakve veze s njim.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar