U trendu

Albanski portal: Još jedan non-pejper

TIRANA – Nizu navodnih non-pejpera kojima se nudi rešenje za kosovsko pitanje, portal „Albanija post“ dodaje još jedan u kojem se, pored ostalog, predviđa autonomija za sever Kosova, uz očekivanje da dijalog Beograda i Priština treba da rezultira pravno obavezujućim sporazumom po kojem će „strane međusobno komunicirati kao nezavisne, suverene i ravnopravne države“.

U non-pejperu koji, kako se navodi, predstavlja „francusko-nemačku inicijativu“, piše da bi prvi sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića i kosovskog premijera Aljbina Kurtija, u organizaciji visokog predstavnika Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozepa Borelja, trebalo da bude održan u junu u Parizu.

Ceo proces, koji navodno ima podršku Evropske unije i SAD, trebalo da se završi do kraja februara 2022. godine.

„Albanijan post“ ne navodi izvor preko kojeg je došao do navodnog non-pejpera, ali objavljuje fotografiju tog dokumenta.

U tekstu se kaže da obe strane „treba da preduzmu aktivnosti na izmenama Ustava i zakona kako bi bila omogućena primena pravno obavezujućeg sporazuma“.

Pomenuti non-pejper predviđa autonomiju za sever Kosova sa proširenom samoupravom i sopstvenim institucijama, formiranje Zajednice srpskih opština koja bi imala potpunu nadležnost u području ekonomskog razvoja, obrazovanja, zdravstva, urbanog i ruralnog planiranja i, kao i privilegovan status Srpske pravoslavne crkve i neprikosnovenost njene imovine.

Autonomni okrug Severnog Kosova zamišljen je kao posebna administrativna jedinica regionalne samouprave sa pravom usvajanja zakonodavstva u regionalnoj ekonomiji, finansijama, imovini, infrastrukturi, kulturi, obrazovanju, zdravstvu, socijalnoj zaštiti, pravdi i evropske saradnje, u skladu sa zakonima i Ustavom Kosova.

U tački koji se odnosi na status srpske crkve, ističe se da Srpsku pravoslavnu crkvu i njenu unutrašnju organizaciju treba priznati kao „samoupravnu organizaciju političkog i ustavnog sistema Kosova, a vlasništvo treba da bude neprikosnoveno i da uživa privilegovan status“.

Autori teksta smatraju da bi „pravoslavnu crkvu na Kosovu, kao suštinski deo Srpske pravoslavne crkve, u skladu sa ustavnim promenama, trebalo bi da vodi patrijarh Srpske pravoslavne crkve“, koji bi, kako navode, trebalo da ima sedište u Pećkoj patrijaršiji.

Zaštićene zone, dodaje se, biće proširene na više od 40 ključnih verskih i kulturnih lokacija.

Predviđeno je i stvaranje ekonomske zone kao podsticaj ekonomskog razvoja sa obe strane granice „zasnovanog na konceptu Evropske regije, koja bi se protezala na region Kosovske Mitrovice i Novog Pazara“.

Kada je reč o delovanju na međunarodnoj sceni, predviđa se da obe strane nastave da poštuju prihvaćeni moratorijum, odnosno da „Srbija poštuje status kvo kada je reče o međunarodnim priznanjima koje je dobilo Kosovo“, dok se od Prištine očekuje da Beogradu ne uvodi nikakve trgovinske barijere.

U tekstu se navodi da će potpisivalnjem sporazuma obe strane „u skladu sa međunarodnim pravom, poštovati suverenitet, teritorijalni integitet i nezavisnost druge strane“.

U dokumentu se navodi da će EU u ime obe strane „angažovati nezavisno telo koje će podržati proces definisanja granica“.

U dokumentu piše da inicijativa Nemačke i Francuske za cilj ima „normalizaciju odnosa Srbije i Kosova“, koja će biti zasnovana na osnovu mandata Generalne skupštine UN.

Kako se dodaje, postizanje sporazuma između dve strane je od strateškog značaja za Evropsku uniju i obe strane će se rukovoditi ciljevima i principima utvrđenim Poveljom Ujedinjenih nacija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.