U trendu

Alfa: SPC i MPC-OA dogovorile, autonomija samo prelazna faza

SKOPLJE – Makedonska pravoslavna crkva- Ohridska arhiepiskopija (MPC-OA) još se zvanično nije oglasila povodom odluke Sabora Srpske pravoslavne crkve (SPC) o autonomiji i kanonskom jedinstvu, a skopski portal Alfa piše, pozivajući se na više crkvenih izvora, da su se dve crkve već složile o autokefalnosti MPC-OA, a da je autonomija samo prelazna faza, kako to zahtevaju kanonska pravila.

Navode da je odluka SPC samo prvi korak u ovom pravdu.

„Da je jučerašnja odluka konačna, Sinod bi zauzeo zvaničan stav i branio ga, ali ovo je samo početak, a ne kraj procesa“, rekli su neimenovani crkveni izvori za portal Alfa.

To je posredno potvrdio i vladika MPC-OA Petar koji je jedini do sada dao zvaničan komentar ocenivši odluku SPC kao pozitivan korak, ali ne i konačan ishod.

Sabor SPC je, podsećaju saopštio da dijalog dveju crkava tek predstoji o statusu eparhija u Makedoniji.

„U dijalogu o njihovom budućem i eventualno konačnom kanonskom statusu, SPC će se rukovoditi isključivo eklisiološko-kanonskim i crkvenim principima i normama i neće uzimati u obzir realpolitičke, geopolitičke, crkvene i druge slične faktore ili jednostrane inicijative. ..“, stoji u saopštenju SPC.

Sledeći korak, piše portal, moguć je prekosutra, kada je u hramu Svetog Save u Beogradu najavljena zajednička litija pomirenja na kojoj će bogosluženje služiti patrijarh srpski Porfirije i arhiepiskop ohridsko-makedonski Stefan.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.