U trendu

Ambasada Irana demantovala napad na brod kod Omana

BEOGRAD – Ambasada Islamske Republike Iran u Beogradu je danas odlučno odbacila bilo kakvo učešće te zemlje u eksploziji broda „Merser Street“ kod Omana, demantujući tako optužbe Izraela i SAD.

„Izraelski i američki režim optužili su Islamsku Republiku Iran za napad na ‘Merser Street’ bez iznošenja čvrstih, dokumentovanih i prihvatljih razloga“, navodi se u saopštenju ambasade dostavljenom Tanjugu.

Napominje se i da Iran traga za planerima ovog napada koji se, kako se navodi, dogodio u međunarodnim vodama, kao i da ta zemlje osuđuje sve terorističke akte i napade na trgovačke brodove.

Saopšteno je da izrečene optužbe na račun Irana nemaju potporu u verodostojnim informacijama i nezavisnim i validnim istragama, zbog čega „odlučno odbacujemo te navode i upozoravamo na sve avanturističke radnje, upotrebu sile ili pretnju upotrebom sile od strane Sjedinjenih Država i Izraela“.

Iz ambasade poručuju da će Iran odgovoriti na svaki napad na državne interese i građane Irana, i da je konkretno u ovom slučaju reč o sabotaži Izraela koji nastoji da poremeti trenutni proces nuklearnih pregovora između Irana i grupe zemalja P4 + 1 (Britanije, Francuske, Rusije i Kine te Nemačke).

U saopštenju navode da je jačanje mira i stabilnosti u regionu Persijskog zaliva jedan od najvažnijih spoljnopolitičkih prioriteta Irana, i da je ta zemlja oduvek podržavala slobodnu plovidbu u ovom regionu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.