U trendu

Ambasada Rusije povodom 9. . novembra

SARAJEVO – Jedan od najvažnijih zadataka čovečanstva je očuvanje istorijskog pamćenja i sprečavanje revitalizacije nacizma, saopšteno je iz Ambasade Ruske Federacije u BiH povodom 9. novembra – Međunarodnog dana borbe protiv fašizma, rasizma i antisemitizma.

„S tim u vezi, potvrđujemo našu otvorenost za saradnju sa antifašističkim udruženjima u BiH na svim nivoima, kao i sa svima koji su iskreno zainteresovani za borbu protiv svih vrsta fašizma, rasizma i antisemitizma“, navodi se.

Ističu da sećanje na žrtve fašističkog terora zasenjeno opštim trendovima u evroatlantskom regionu izraženim, između ostalog, u podršci pojedinih zapadnih zemalja neofašističkom pokretu u Ukrajini, o čemu svedoče i rezultati nedavnog glasanja u Generalnoj skupštini UN u vezi sa ruskim nacrtom rezolucije o borbi protiv glorifikacije nacizma.

„Uprkos činjenici da je BiH subjektivnom odlukom svog predstavnika bila među protivnicima dokumenta, uvereni smo da je ovaj korak posledica usko oportunističke politike pojedinih snaga u zemlji i da ne odražava pravi duh antifašizma, tradicionalnog za BiH“.

Na današnji dan 1938. godine u Nemačkoj su počeli veliki antijevrejski pogromi koji su kasnije postali poznati kao „Kristalna noć“.

Ovaj događaj je bio prvi masovni čin fizičkog nasilja Trećeg rajha nad ?evrejima i faktički je poslužio kao prolog najgorem zločinu nacističkog režima – Holokaustu, prenela je RTRS.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar