U trendu

Ambasada UKR: Ne dopuštati provokacije s ciljem pravdanja ruskih zločina

PODGORICA – Ambasada Ukrajine u Crnoj Gori pozvala je danas zvaničnu Podgoricu da ne dopušta provokacije koje imaju za cilj pravdanje ruskih zločina.

Ovaj poziv je, kako prenosi Radio Slobodna Evropa, usledio nakon što su crnogorska policija i Tužilaštvo u Podgorici ocenili da nema krivičnog dela u isticanju simbola kojima se pruža podrška Rusiji u agresiji nad Ukrajinom.

U centru Podgorice juče je održan neprijavljeni skup na kojem je istaknuta zastava sa slovom „Z“ koja simbolizuje agresiju Rusije na Ukrajinu, te raširena zastava takozvane „Donjecke Republike“.

Stotinjak okupljenih je na Sastavcima – mestu u centru Podgorice gde se Ribnica uliva u Moraču, pevalo pesme o „srpskom Kosovu“, širene su srpske trobojke kao i ransparent „Moli se Bogu, drži se Rusije“.

Nije poznato ko je organizator skupa.

U saopštenju iz ukrajinske Ambasade se podseća da je u toku pokušaj uništenja Ukrajine kao države i negiranja ukrajinske kulture, identiteta pa i Ukrajinaca kao nacije, te poziva da se okonča agresivna retorika prema Ukrajincima.

„Bilo koji pokušaji pravdanja ruske oružane agresije na Ukrajinu i širenja nacionalne mržnje prema Ukrajincima su neprihvatljivi i ne mogu se tolerisati u savremenom civilizovanom evropskom društvu“, navodi se u saopštenju.

Iz Uprave policije Crne Gore je saopšteno da su njeni pripadnici „obezbeđivali nepijavljeni javni skup“ nakon što su saznali sa društvenih mreža da će okupljanje biti održano.

Konstatujući da tokom tog skupa nije bilo narušavanja javnog reda i mira, policija je saopštila da ni tužilaštvo nije ocenilo da postoji krivično delo u isticanju simbola ruske agresije na Ukrajinu.

„U odnosu na predmetni skup i istaknutu zastavu Ruske Federacije na kojoj je bilo istaknuto slovo ‘Z’, pripadnici policije su obavestili državnog tužioca u Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici koji se izjasnio da se u navedenom događaju ne stiču elementi krivičnog dela.“

Takođe, policija je navela da će tek oceniti da li postoji prekršajna odgovornost u ovom slučaju.

Nakon što je Rusija izvršila vojnu invaziju na Ukrajinu 24. februara prošle godine, u Podgorici je održano par skupova kojima je podržana ruska agresija. I na tim skupovima je širena zastava takozvane „Donjecke Republike“, klicano Putinu i Rusiji.

Crna Gora se od marta 2022. pridružila svim restriktivnim merama koje je Evropska unija usvojila protiv Rusije, preneo je portal podgoričkih Vijesti.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.