Ambasade SAD i VB reagovale na odluku Dodika o prekidu diplomatskih odnosa

SARAJEVO – Američka ambasada u Sarajevu ocenia je danas da odluka o prekidu kontakata institucija Republike srpske sa zvaničnim predstavnicima Sjedinjenih Američkih Država i Ujedinjenog Kraljevstva predstavlja „još je jedan korak na opasnom putu koji je izabrao predsednik RS Milorad Dodik“, a to je, kako se navodi, put izolacije i autoritarne vladavine.

Ambasada na svom Tviter nalogu ističe da je to put koji „ne koristi stanovnicima Republike Srpske“.
„Sjedinjene Američke Države imaju dugogodišnje radne odnose sa institucijama Republike Srpske i nastavićemo da pružamo pomoć građanima Republike Srpske kao što smo to činili svih ovih godina. Nećemo pružiti pomoć režimu koji koristi autoritarnu taktiku protiv sopstvenog naroda ili koji koristi dobronamjernu međunarodnu pomoć da podrži neustavne ili antidejtonske aktivnosti“, navodi se u objavi, prenose Nezavisne novine.

Kako se dodaje, Dodikovo sve veće odbacivanje dugogodišnjih partnera Bosne i Hercegovine i prihvatanje autoritarnih lidera šteti Republici Srpskoj.

„Dodikovi očajnički potezi se kockaju s budućnosti stanovnika RS sve u nameri kako bi održao svoj režim i koruptivne interese“, navodi se.

Povodom odluke o prekidu saradnje sa američkim i britanskim diplomatama u BiH oglasila se i britanska ambasada.

„Sve nepredvidljivije odluke predsednika Republike Srpske Milorada Dodika, štete interesima i reputaciji Republike Srpske, saopštila je Ambasada Velike Britanije u BiH.
„Samo država Bosna i Hercegovina ima nadležnost da donosi odluke o diplomatskim odnosima zemlje. Britanska ambasada će nastaviti da radi na dobrobit svih građana ove zemlje“, navodi se u saopštenju pomenute ambasade.
Vlada Republike Srpska usvojila je danas Informaciju o prekidu saradnje sa američkim i britanskim diplomatama u BiH zbog antidejtonskog delovanja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.