U trendu

Ambasador Irana u Ankari pozvan na razgovor zbog Iraka

ANKARA – Ambasador Irana u Ankari Mohamad Farazmand pozvan je u Ministarstvo spoljnih poslova Turske zbog izjava iranskog ambasadora u Bagdadu Iraja Masjedija u kojima kritikuje Tursku za narušavanje suvereniteta Iraka.

Ministarstvo spoljnih poslova Turske je navelo da Ankara očekuje da Iran podrži, a ne da se protivi borbi koju Turska vodi protiv terorizma, prenela je turska agencija Anadolija.

Iz Ministarstva spoljnih poslova Turske su odlučno odbacili izjave ambasadora Masjedija kojima Tursku optužuje za kršenje suvereniteta Iraka, te poručuju da se u okviru borbe protiv terorizma operacije Turske sprovode protiv Kurdske radničke partije (PKK) koji ciljaju na stabilnost, sigurnost i suverenitet Iraka.

Još se dodaje da su o tome dobro upoznati svi, uključujući i iračke vlasti.

U saopštenju Ministarstva spoljnih poslova navodi se da je tokom poseta zvaničnika najvišeg nivoa između Turske i Iraka koje su upriličene u poslednje vreme naglašeno da je teroristička organizacija PKK-a zajednička pretnja.

Skrenuta je i pažnja kako u pomenutom intervjuu, iranski ambasador Masjedi uopšte nije spomenuo pretnju koju predstavlja prisustvo PKK-a u Iraku.

Iz Ministarstva spoljnih poslova Turske su, takođe, ambasadora Farazmanda podsetili da je potrebno da obe zemlje podrže napore prema stavljanju svih oružanih grupa pod vladinu kontrolu, uključujući i one koje saraduju s terorističkom organizacijom, kako bi se iračka vlada efikasno borila protiv PKK-a.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.