U trendu

Ambasador Italije ubijen tokom napada u Kongu (uznemirujući snimci)

Italijanski ambasador u Kongu Luka Atanasio, njegov telohranitelj i vozač ubijeni su danas tokom napada na konvoj Ujedinjenih nacija, dok je više osoba povređeno, saopštio je danas Svetski program za hranu Ujedinjenih nacija (WFP).

WFP nije naveo druge detalje o povređenima, preneo je Rojters.

Delegacija je putovala iz Gome u školu programa hranjenja u Rutšuru, kada se dogodio napad, dodao je WFP.

Napad se dogodio u oblasti u kojoj se nalazi više pobunjeničkih grupa, saopštili su Ministarstvo spoljnih poslova i lokalno stanovništvo.

Napad na konvoj Svetskog programa za hranu u kome je ubijen Atanasio dogodio se u blizini Gome, regionalne prestonice istočnog dela Konga, naveli su civili, preneo je AP.

Rojters je javio da je italijansko ministarstvo spoljnih poslova potvrdilo da je ambasador Atanasio preminuo u bolnici, nakon što je ranjen u napadu i izražava duboko žaljenje zbog njegove smrti.

Razlog napada još nije utvrđen, ali u okolini parka Virunga, koji se nalazi duž granica Konga sa Ruandom i Ugandom, dejstvuje nekoliko oružanih grupa koje često napadaju rendžere Nacionalnog parka.

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj obavestio je ministre spoljnih poslova Evropske unije o incidentu na sastanku kojim je predsedavao u Briselu i izrazio saučešće Italiji i Ujedinjenim nacijama.

„Vesti (su) izuzetno zabrinjavajuće i mi pomno pratimo situaciju sa delegacijom EU“ u Kongu, rekla je portparolka Evropske komisije Nabila Masrali.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar