Ambasador Jović: Nikad bolji odnosi Srbije i Bugarske

SOFIJA – Postoje teški momenti u istoriji Srbije i Bugarske, ali nikada do sada u modernoj istoriji nije bio ovako visok stepen međusobnih odnosa, izjavio je ambasador Srbije u Bugarskoj Željko Jović.

„Imamo odlične lične odnose našeg predsednika Vučića sa vašim političkim liderima, brojne zajedničke infrastrukturne projekte, i što je najvažnije imamo očevidno prožimanje naših kultura i tradicije. Ostaje samo vredno da radimo, bez predrasuda i sa jednim pogledom napred, ka budućnosti, a ne nazad“, rekao je ambasador Jović za bugarsku TV „Evropa“.

Kako kaže, pitanje odnosa Srba i Bugara pre svega najviše zavisi od njih samih, te, ukoliko je želja da se odnosi maksimalno unaprede, mora se raditi mnogo više i mora se biti potpuno otvoren.

„Uvek sam govorio i kažem svaki put, da nas mnogo više spaja nego što nas razdvaja. Na Balkanu nema dve bliže nacije od Srba i Bugara, mi smo braća i vreme je da se potpuno okrenemo jedni ka drugima“, rekao je ambasador.

Jović smatra da će se samo sa ekonomijom i dobrim ekonomskim vezama i uz napredak u toj oblasti, rešiti najviše problema koje postoje u regionu i da će se samo tako krenuti napred.

„Potencijal za takvu saradnju je ogroman i ozbiljan“, ukazao je Jović i dodao da je dobar primer saradnja u cilju prevazilaženja posledica virusa korona u opštinama Bosilegrad i Dimitrovgrad, jer, od početka pandemije, tim opštinama u kojima živi bugarska nacionalna manjina, stiže „ozbiljna podrška i pomoć“ iz Bugarske.

I to je primer, ističe ambasador, kako treba raditi i živeti zajedno.

Jović kaže i da će se uvek zalagati za produbljivanje saradnje, a posebno u oblastima gde su mogućnosti ogromne, kakav je slučaj u oblasti turizma i navodi da dve zemlje, pored dvosmernog putničkog toka, treba da imaju i zajednički nastup ka trećim tržištima, što će, kako smatra, predstavljati ogromnu šansu i za srpski i za bugarski turizam.

Govoreći o pitanju Kosova i Metohije, ambasador Jović ističe da je pozicija Srbije jasna i transparenta i da je KiM sastavni deo Srbije i da nema razgovora o bilo kakvom priznanju.

Istovremeno, Jović naglašava da predsednik Vučić, Vlada Srbije i njene institucije, kontinuirano pokazuju spremnost za razgovore i nužne kompromise, kako bi regionu obezbedili toliko željenu stabilnost i napredak, te da je nedavni vašingtonski sporazum potvrda takve pozicije Srbije, „kojoj se veruje i koja je poželjan saradnik i partner“.

Kada se govori o stepenu naoružavanja na Balkanu, ambasador naše zemlje u Sofiji kaže da se Srbija i srpski narod nikoga ne plaše, ali i da je normalno da se brinu za svoju sigurnost u modernom svetu, koji je prepun novih pretnji, rizika i izazova i da „niko ko nema zlih namera“ ne bi trebalo da se plaši i brine zbog srpskog naoružavanja.

Jović ukazuje da trend naoružavanja takođe beleži rast u regionu i u celom svetu, ali da je najvažnije da svi shvate da srpski narod odlično zna kakvi su užasi rata i stradanja.

„Baš zbog tog saznanja, mogu slobodno da kažem da smo mi narod koji najviše od svega ceni mir ali i slobodu. I ponoviću reči našeg predsednika, da smo čvrsto opredeljeni da čuvamo mir, gotovo po svaku cenu“, naglasio je Jović.

Kako je dodao, ključno spoljnopolitičko opredeljenje Srbije ostaje dobrosusedstvo i intenzivna regionalna saradnja, a na unutrašnjem planu intenzivni razvoj infrastrukture i dalji ubrzan ekonomski rast.

„Mi želimo da stvorimo uslove, da nam pre svega mladi ljudi ostanu u zemlji. To nije važno samo za Srbiju, to je važno za sve u regionu. Kao što sam rekao, samo ekonomijom, dobrim vezama, razumevanjem i umom, uspećemo i rešićemo sve probleme koje imamo“, zaključio je ambasador Jović.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.