U trendu

Ambasador: Krivica za genocid je individualna

SARAJEVO – Američki ambasador u Sarajevu Majkl Marfi, nakon što je prošle sedmice odao poštu srpskim žrtvama na Kazanima, posetio je danas Memorijalni centar Srebrenica i poručio da je, kako je naveo, „krivica za genocid individualna“ i snose je oni koji su ga počinili.

„Krivica za genocid u Srebrenici je individualna i snose je oni koji su počinili ova grozna dela, ali društvo, politički lideri, institucije imaju obavezu da se pozabave nanesenom štetom,“ naveo je Marfi, preneo je sarajevski portal Klix.

Ova poruka američkog diplomate je upućena pre svega bošnjačkim liderima i političarima koji Srbe nazivaju „genocidnim narodom“, a Republiku Srpsku „genocidnom tvorevinom“.

Prvi korak je, dodao je, priznavanje i prihvatanje činjenica koje su uspostavljene kroz sudske procese i podržane naučnim dokazima.

Marfi je, navodi se, na blogu pozvao da se mlađi naraštaji uče istini, poštuju žrtvu te da se radi na traženju i identifikaciji nestalih kao i traženju osumnjičenih koji su još uvek na slobodi.

Informaciju o Marfijevoj poseti Memorijalnom centru objavila je Ambasada SAD u Sarajevu na svom tviter profilu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.