U trendu

Ambasador: Rusija izgubila potpuno poverenje u zapadni svet

BANJALUKA – Proteklih gotovo osam decenija i poslednje godine posebno slikovato su pokazale šta je to zapadni svet, kaže ambasador Rusije u BiH Igor Kalabuhov i ističe da je Rusija jasno uvidela njegov cinični pragmatizam, apsolutnu nesposobnost da pregovara i potpuno je izgubila poverenje u njega.

U autorskom tekstu za banjalučki Glas Srpske Kalabuhov kaže da su zapadne elite konačno ostale bez ikakvih orijentira, i to prvenstveno moralnih.

Posebno, kaže, treba istaći činjenicu da se sadašnja situacija suštinski razlikuje od ratnih i posleratnih godina.

„Iako se naša vizija sveta, kao i sada, razlikovala od pogleda Vašingtona i evropskih prestonica, ipak smo ranije vodili dijalog sa iskusnim, odgovornim ljudima, sa profesionalcima u svojoj oblasti. Danas zapravo i nemamo s kim da razgovaramo“, naveo je ruski diplomata.

Kalabuhov za Evropsku uniju kaže da „udruženje“ koje je, kako navodi, takođe „degradirano“ institucionalno i moralno. Poznato je, piše ambasador, da se danas, van tzv. „kolektivnog Zapada“, praktično niko nije pridružio sankcijama Moskvi, ali i unutar same EU raste nezadovoljstvo zbog antiruske histerije koja se nameće preko okeana i ima dalekosežne posledice po zemlje EU.

Govoreći o „briselskoj omiljenoj politici dvostrukih standarda“, koju su, kako kaže, posebno iskusile na sebi zemlje Zapadnog Balkana, Kalabuhov piše da proglašavanje „ovog regiona zonom njegovih nespornih interesa i istovremeno ultimativno postavljanje zahteva pred državama koji praktično ne mogu biti ispunjeni“ i pita: „Zar to nije potvrda neoimperijalnog kursa kojim ide Brisel“.

„U takvim okolnostima, čini nam se, potrebno je još jednom pažljivo razmisliti da li će željeno članstvo u Evropskoj uniji doneti afirmaciju famoznih ‘evropskih standarda’ na Balkanu“, naveo je ruski diplomata u autorskom tekstu povodom 9. maja, koji Rusija obeležava kao Dan pobede u Otadžbinskom ratu.

On kaže da se može reći da je „sama BiH minijaturna Evropska unija“, a sporazumi koje su narodi BiH postigli putem dijaloga na osnovi uzajamnog poštovanja i kompromisa mogli bi dovesti do postizanja trajnog mira i jačanja unutrašnje stabilnosti – bez formalnog članstva u evropskim strukturama.

„Ali, ponavljamo, mi ćemo poštovati suvereni izbor naroda BiH“, poručio je, između ostalog, Kalabuhov.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.