U trendu

Ambasador VB: Nisam kriv, MSP Irana čeka policijski izveštaj

TEHERAN – Britanski ambasador u Iranu Rob Meker, koji je nakratko bio uhapšen, izjavio je da nije učestvovao u demonstracijama.

On je to napisao na Tviteru i naveo da je uhapšen 30 minuta nakon što je napustio oblast gde su se održavale demonstracije, prenosi AP.

„Otišao sam na dogadaj najavljen kao bdenje za žrtve tragedije. Normalno da želim da odam počast – neke žrtve su bile Britanke. Otišao sam nakon pet minuta, kada su neki počeli da pevaju“, napisao je Meker.

Ministar spoljnih poslova Velike Britanije Dominik Rab izjavio je da je ambasador uhapšen bez osnove ili objašnjenja i da je time grubo prekršeno međunarodno pravo.

„Iranska vlada je u presudnom momentu. Može nastaviti da ide ka tome da ima status izgnanika sa svom političkom i ekonomskom izolacijom, ili može da preduzme korake ka deeskalaciji sukoba i okrene se diplomatiji“, rekao je Rab.

Iransko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da čeka policijski izveštaj o hapšenju, dok je polu zvanična novinska agencija Tasnim navela da je ambasador osumnjičen da je organizovao i provocirao učesnike protesta, što predstavlja kršenje diplomatskog protokola i opravdava njegovo hapšenje.

Član iranskog skupštinskog Odbora za nacionalnu bezbednost i spoljnu politiku optužio je Mekera da je organizovao proteste i zatražio njegovo proterivanje.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar