U trendu

Ambasadoru Srbije u Slovačkoj medalja “Drvo mira”

BRATISLAVA – Ambasadoru Srbije u Slovačkoj Momčilu Babiću uručena je medalja “Drvo mira”, za zasluge u promociji mira, razumevanja i prijateljstva među narodima, koju dodeljuje slovačka organizacija “Servare et Manere”.

Medalja je ambasadoru Srbije uručena u ponedeljak povodom sadnje Drveta mira, kojom je obeležena stogodišnjica smrti srpskog kralja Petra Prvog Karađorđevića.

Značajan jubilej organizacija Servare et Manere, na čelu sa predsednikom dr Marekom Sobolom, u obeležila je u saradnji sa Ambasadom Srbije u Slovačkoj na srpskom vojnom groblju iz Prvog svetskog rata, u Velikom Međeru.

Medalju “Drvo mira”, koju je uručio osnivač projekta “Drvo mira” Marek Sobola, dobio je i vladika austrijski i švajcarski Andrej.

Na Srpskom vojnom groblju u Velikom Međeru počiva više od 6.000 saboraca Kralja Petra, učesnika u odbrani Srbije na Ceru, Kolubari i drugim stratištima Prvog svetskog rata, koji su potom zarobljeni i dovedeni da umru u ovom “logoru smrti“.

Događaju su prisustvovali državni sekretar Ministarstva spoljnih i evropskih poslova Slovačke Martin Klus, kao i predstavnici udruženja Srba iz Slovačke, te brojni prijatelji naše zemlje, a događaj su ulepšali počasna straža oružanih snaga Slovačke i dobrovoljci u istorijskim uniformama srpske kraljevske vojske iz Čehoslovackce legionarske, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

Inače, Marek Sobola je 2018. godine osnovao projekat “Drvo mira”, koji je uspešno implementiran u 10 zemalja na tri kontinenta, a drvo mira je do sada posađeno u Uzbekistanu, Lihtenštajnu, Slovačkoj, Velikoj Britaniji, Nemačckoj, Srbiji, SAD, Rusiji, Poljskoj i Austriji.

Takođe, slovačka pošta je izdala poštansku marku posvećenu 100. godišnjici smrti kralja Petra Prvog Karađorđevića.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.