Američka država Misisipi odobrila novu državnu zastavu

Glasači američke države Misisipi odobrili su sinoć novu državnu zastavu sa cvetom magnolije i rečima „U Boga verujemo“.

Zastava će zameniti onu sa temom Konfederacije koja je povučena pre više meseci u okviru nacionalnog obračunavanja sa rasnom nepravdom.

Na glasačkom listiću ponudjena je samo zastava sa magnolijom, i od glasača je traženo da zaokruže „da“ ili „ne“. Većina je zaokružila „da“.

Zakonodavci će morati novi nacrt zastave da pretoče u zakon, a ne očekuju se veći problemi jer su već uradili težak posao kod povlačenja stare zastave koju su neki želeli da zadrže.

Misisipi je bio bez zastave od kraja juna kada su zakonodavci odustali od poslednje državne zastave u SAD u kojoj je bio uključen znak Konfederacije – crveno polje preko koga je bio plavi znak X sa 13 belih zvezdica. Tu zastavu su koristile grupe Kju Kluks Klana i opšte je osudjena kao rasistička.

Nova zastava Misisipija ima državni cvet na tamno plavoj pozadini sa crvenim crtama sa obe strane. Cvet magnolije okružen je zvezdicama koje predstavljaju Misisipi kao 20. državu SAD. Zastava takodje ima jednu zvezdu napravljenu od rombova koja predstavlja domorodačke američke narode koji su tu živeli pre nego što su drugi došli.

Decenijama je stara zastava usvojena 1894. delila stanovništvo te države, gde crnci predstavljaju 38 odsto. Većina glasača je glasala da se zastava zadrži na izborima 2001, ali nekoliko gradova i okruga i svi javni univerziteti Misisipija prestali su da je koriste zato što je simbol Konfederacije.

Do letos većina članova skupštine Misisipija bila je nespremna da razmatra izmenu zastave jer su smatrali da je tema suviše osetljiva. Medjutim trend se promenio kada su počeli protesti širom SAD posle ubistva Afroamerikanca u rukama belog policajca u Mineapolisu. Konačna inicijativa da se promeni zastava Misisipija došla  je iz poslovnih, akademskih verskih i sportskih grupa.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.