U trendu

Američka ministarka insistira da se na sastanku G20 osudi rat Rusije u Ukrajini

BANGALOR – Ministarka finansija SAD Dženet Jelen ocenila je da je snažna osuda rata Rusije u Ukrajini „apsolutno neophodna“ u završnom saopštenju finansijskih lidera na sastanku G20 u Indiji, koji se završava danas.

Jelen je rekla da bi neosuđivanje rata u saopštenju blo „korak unazad“ u odnosu na saopštenje lidera G20 prošlog novembra, na samitu u Indoneziji.

Ona je, u izjavi za Rojters rekla da se pregovori o osudi u završnom saopštenju i dalje traju.

Sastanak finansijskih lidera G20 u predgrađu Bangalora, tehnološkog centra Indije, završava se kasno večeras.

„Smatram da mora da postoji osuđujuća izjava u završnom saopštenju povodom ruskog rata u Ukrajini. Imali smo je u Indoneziji i smatram da je to apsolutno neophodno. Grupa G7 je sigurno ujedinjena po tom pitanju, tako da smatram da je to neophodno i adekvatno“, rekla je Jelen.

Komentari Jelen, međutim, došli su u trenutku kada je sve manja verovatnoća da će lideri kreirati jednu takvu zajedničku izjavu u finalnim satima sastanka.

Predsedavajući G20, Indija, insistira da se na sastanku izbegne reč „rat“ u bilo kakvom saopštenju, rekli su zvaničnici G20 za Rojters.

Indija je uglavnom imala neutralan pogled na rat u Ukrajini, odbijajući da osudi Rusiju za napad, tražila je diplomatsko rešenje i znatno je povećala kupovinu ruske nafte, dodaje britanska novinska agencija.

Na indonežanskom ostrvu Baliju od novembra, lideri G20 su izdali saopštenje:

„Većina članova snažno osuđuje rat u Ukrajini. Bilo je i drugačijih pogleda i različitih ocena situacije i sankcija“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.