U trendu

Američka policija pucala 55 puta u repera dok je spavao (video)

Kalifornijska policija ispalila je 55 metaka u Vilija Mekoja, dvadesetogodišnjeg repera koji je spavao u svom automobilu, a istraga je utvrdila da je taj postupak policije bio „razuman“, piše The Guardian.

Policijski službenici su 9. februara za samo 3,5 sekundi ispalili 55 metaka u telo Mekoja dok je spavao u svom vozilu pored restorana brze hrane Taco Bell. Događaj je izazvao ogorčenje širom Amerike, a porodica ubijenog repera rekla je da se zapravo radilo o „pogubljenju koje je izveo odred za streljanje“.

Međutim, stručnjak kog su angažovale lokalne vlasti, penzionisani policajac Dejvid Blejk, zaključio je u svom izveštaju na 50 strana da je policija toga dana postupila „u skladu sa savremenom praksom obuke policije o upotrebi smrtonosne sile“. Smatra da je „6 policajaca koji su ispalili 55 metaka za 3,5 sekundi postupilo razumno“. Naime, Blejk je broj ispaljenih metaka opravdao mentalnim stanjem policajaca. Rekao je da su trenirani da pucaju „sve dok se ne neutrališe pretnja“ i da su verovatno nastavili s pucnjavom zbog „akutnog stresa“ i „haosa koji su uzrokovali buka metaka i odraz oružja u razbijenom automobilskom staklu“.

Porodica Mekoja izjavila je da su o broju ispaljenih metaka saznali na vestima.

„To govori da nije bilo ozbiljne namere da se na adekvatniji način reši cela situacija, odnosno da se dođe do rešenja pri kojem bi moj brat ostao živ“, rekao je Mark Mekoj, stariji Vilijev brat za Gardijan. „Naša zajednica je već zapravo navikla na ovu vrstu nasilja.“

Zaspao je u svom autu s pištoljem u ruci

Radnik Taco Bella pozvao je 9. februara policiju jer je primetio muškarca u vozilu koji ne reaguje na pozive. Na mesto lice mesta pristiglo je šest policajaca i ubrzo zapucalo na Mekoja. Policija tvrdi da su službenici reagovali u samoobrani i da je 21-godišnjak posegnuo za pištoljem koji se nalazio u njegovom krilu.

Međutim, video snimak događaja, koju je policija objavila pod pritiskom javnosti, prikazuje malo drugačiju priču, odnosno baca sumnju na izjavu policije. Na snimku se vidi da je Mekoj pomerio svoju ruku kako bi počešao svoje rame, a da su policajci ubrzo nakon toga otvorili vatru. Takođe, prikazano je da nisu ni pokušali da ga probude i da se nisu predstavili kao predstavnici zakona. Porodica ubijenog repera tvrdi da je očigledno da Mekoj nije bio budan kada je policija počela da puca na njega.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.