U trendu

Američka vlada na meti hakera

VAŠINGTON – Američka vlada potvrdila je u sredu da su hakeri u skorašnjem napadu ciljali i njene mreže, kao i da je napad, koji je značajan, još uvek u toku, prenosi Rojters.

Ovo je situacija koja se još uvek razvija, i dok još uvek pokušavamo da razumemo pun opseg ove kampanje, znamo da je ona pogodila mreže unutar savezne vlade, navodi se u zajedničkom saopštenju Federalnog istražnog biroa (FBI), Agencije za sajber bezbednost i infrastruktu (CISA) i Kancelarije direktora Nacionalne obaveštajne službe (ODNI).

Tehnološka kompanija „Solarvinds korporejšn“, koja je bila ključna polazna tačka za napade hakera, navodi da je oko 18.000 njenih klijenata preuzelo kompromitovanu verziju ažuriranog softvera koja je hakerima omogućila da neprimećeno špijuniraju preduzeća i agencije tokom devet meseci.

Američke obaveštajne agencije i agencije za bezbednost su u poslednjih nekoliko dana shvatile da su neke federalne mreže na meti hakera, a istraga povodom ovog slučaja je trenutno u toku.

Nacionalni savetnik za bezbednost Robert O’Brajen je zbog napada hakera skratio svoje putovanje po Evropi u utorak i vratio se u Vašington.

Rojters je ranije u toku ove nedelje preneo da anonimni izvori navode da hakeri rade za Rusiju i da su nadgledali interne mejlove u okviru ministarstva finansija i ministarstva trgovine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.