Američka vojska potvrdila: Oborili su naš dron

Centralna komanda vojske SAD (CENTCOM) potvrdila je danas da su iranske snage oborile američki dron, navodeći da se „neisprovocirani napad“ dogodio u međunarodnom vazdušnom prostoru, dok iz Teherana upozoravaju Pentagon da ne narušavaju iranski vazdušni prostor, prenosi AP.

U saopštenju se navodi da je bespilotna letelica „RQ-4A Global hok“ za nadgledanje mora rano jutros „oborena iranskim raketnim sistemom zemlja-vazduh dok je operisala u međunarodnom vazdušnom prostoru nad Ormuskim moreuzom“.

Prema navodima CENTCOM, „iranski izveštaji da je letelica bila nad Iranom su lažni“ i radi se o „neisprovociranom napadu na američki objekat za nagledanje u međunarodnom vazdušnom prostoru“.

AP prenosi da je Ministarstvo spoljnih poslova Irana upozorilo SAD da ne narušavaju iranski vazdušni prostor, pošto je Revolucionarna garda Irana oborila američki dron.

Poluzvanična iranska agencija Tasnim objavila je saopštenje ministarstva koji je kazao da Iran ne može da dopusti „nezakonite prelaske preko teritorije i upade u svoj vazdzšni prostor bilo kom stranom letećem objektu“.

Navodi se da „oni koji su upali snose punu odgovornost“ za to što se dogodilo.

Napišite komentar