U trendu

Američki avioni ponovo izviđaju na granici Rusije

Dva američka aviona izvršila su izviđačke letove u blizini granice Rusije, govore podaci o vojnim letovima koji se objavljuju na nalogu „Mil radara“ na Tviteru.

Avion za elektronsko izviđanje RC-135V koji je poleteo sa baze Mildenhol u Velikoj Britaniji, izveo je let preko Baltika i Poljske u blizini granice sa Kalinjingradskom oblasti.

​Još jedan avion, „boing“ P-8A „posejdon“, koji je poleteo iz vazdušne baze Emari u Estoniji, takođe je leteo preko Baltika u blizini Kalinjingradske oblasti.

Američki mediji su 2. maja saopštili da je ruski lovac Su-27 „presreo“ protivbrodski avion američkih vazduhoplovnih snaga „boing“ P-8 „posejdon“ na nebu iznad Baltika. U članku se navodi da su akcije pilota Su-27 opisane kao bezbedne, ali neprofesionalne.

Ministarstvo odbrane Rusije navelo je da je za samo nedelju dana krajem aprila 17 stranih aviona izvršilo izviđanje na granicama Rusije. Lovci dežurnih snaga protivvazdušne odbrane morali su da se podižu u vazduh deset puta kako bi ih presreli i pratili.

(Sputnjik)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.