Američki bombarderi B-1 premešteni u Norvešku, poruka Rusiji

VAŠINGTON – Američko ratno vazduhoplovstvo prvi put raspoređuje bombardere B-1 u Norvešku, što je potez koji šalje poruku Moskvi da će američka vojska delovati u strateški važnom arktičkom regionu i pružati podršku svojim saveznicima u tom području, javlja Si-En-En.

Visoki zvaničnici ministrastva odbrane potvrdili su za Si-En-En da će četiri bombardera B-1 američkog ratnog vazduhoplovstva i približno 200 vojnika iz vazduhoplovne baze „Dajiz“ u Teksasu biti raspoređeni u vazduhoplovnu bazu Orland u Norveškoj, a u naredne tri nedelje započinju misije u Arktičkom krugu i u međunarodnom vazdušnom prostoru na granicama severozapada Rusije.

Oni kažu da premeštanje snaga mnogo bliže Rusiji znači da će SAD moći brže da reaguju na potencijalnu rusku agresiju.

„Operativna spremnost i naša sposobnost da pružimo podršku saveznicima i partnerima, i brzo odgovorimo, presudni su za zajednički uspeh“, rekao je za Si-En-En general Džef Haridžijan, komandant američkih vazduhoplovnih snaga u Evropi i Africi.

Tokom poslednjih nekoliko meseci Pentagon je raspoređivao slične grupe bombardera B-52 na Bliskom istoku kao sredstvo da demonstrira sposobnost SAD da brzo premešta vojna sredstva u potencijalno napete regione.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.