U trendu

Američki bombarderi B52 preletali istočne granice NATO

VAŠINGTON – Američki bombarderi B-52 preletali su preko istočnog krila NATO tokom zajedničkih manevara sa nemačkom i rumunskom vojskom, saopštile su americke vazduhoplovne snage u Evropi.

Najveći strateški bombarderi američkog ratnog vazduhoplovstva, tzv. leteće tvrđave, poleteli su iz RAF Ferforda u Engleskoj, vazduhoplovne baze ratne avijacije britanskog kraljevskog vazduhoplovstva, na manevre bliske vazdušne podrške i obuke u misiji savezničkih integracije, navodi se u saopštenju, prenosi CNN.

B-52 su zatim odleteli u Rumuniju, gde su sproveli uvežbavanje vazdušne podrške kao deo misije operativne napadačke formacije bombardera (BTF).

Let u rumunskom vazdušnom prostoru doveo je bombardere na krajnji istok NATO sfere, nadomak ukrajinskog vazdušnog prostora.

„Ovakvi manevri nam pružaju priliku da se integrišemo i treniramo sa našim saveznicima i partnerima, posebno u ovom teškom periodu. Zajednička obuka osigurava da odbrambena moć NATO ostane bez premca“, rekao je general Džef Harijan, komandant vazduhoplovnih snaga SAD u Evropi, vazduhoplovnih snaga u Africi i Savezničke vazdušne komande NATO.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar