U trendu

Američki državljanin poginuo u borbama u Ukrajini

VAŠINGTON – Američki državljanin Stiven Zabijelski (52) ubijen je tokom borbi u Ukrajini prošlog meseca, saopštio je Stejt department, a prenosi Rojters.

U saopštenju, portparol Stejt departmenta potvrdio je smrt Zabijelskog u Ukrajini i naveo da je američki sekretarijat u kontaktu sa njegovom porodicom i pruža „svu moguću konzularnu pomoć“.

Zabielski je poginuo u borbama 15. maja, prema čitulji objavljenoj ranije ovog meseca u lokalnim novinama u severnom delu Njujorka, a više medijskih izveštaja o njegovoj smrti objavljeno je u poneđeljak, navodi britanska agencija.

Vest o njegovoj smrti usledila nakon što saopšteno da je nekoliko američkih boraca nestalo u Ukrajini.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov potvrdio je u ponedeljak da su dva Amerikanca iz Alabame, Endi Taj Nkog Huin (27) iz Trinitija i Aleksandar Druk (39) iz Tuskaluse, uhapšeni dok su se borili na ukrajinskoj strani.

„Američki građani zarobljeni tokom neprijateljstava u Ukrajini moraju da odgovaraju za svoja dela i na njih se ne primenjuju Ženevske konvencije, rekao je Peskov.

On je u ponedeljak u intervjuu za MSNBC, zarobljene Amerikance nazvao „plaćenicima koji su učestvovali u ilegalnim operacijama na teritoriji Ukrajine“, preneo je Interfaks.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar