U trendu

Američki i dva ruska kosmonauti zajedno napustili MS S

MOSKVA – Američki i dva ruska kosmonauta zajedno su danas napustili Međunarodnu svemirsku stanicu (MS S) u kapsuli Sojuz, i vraćaju se na Zemlju, prenosi Rojters.

„Ruska kapsula Sojuz MS-19 u kojoj se nalaze NASA astronaut Mark Vande Hei i njegove ruske kolege Anton Škaplerov i Petar Dubrov uspešno se odvojila od MS S i trebalo bi da padobranom da se spusti u centralni Kazahstan danas oko podne“, saopštila je ruska svemirska agencija Roskosmos.

Zajednički američko-ruski povratni let sa Međunarodne svemirske stanice izazvao je pojačano interesovanje u javnosti, zbog eskalacije sukoba između Moskve i Vašingtona u vezi ruske invazije na Ukrajinu, i mogućnosti da se ona prelije na dugogodišnju saradnju SAD i Rusije u svemiru, navodi Rojters.

“Američki astronaut Mark Vande Hei će se 30. marta vratiti nazad u svemirskom brodu ‘Sojuz MS-19’ sa ruskim državljanima Antonom Škaplerovom i Petrom Dubrovom. Roskosmos nikada nikome nije dozvolio da sumnja u njegovu pouzdanost kao partnera”, objavila je ranije preš služba Roskosmosa u odgovoru na navode nekih američkih medija da bi Rusija mogla da ostavi astronauta NASA u svemiru.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar