U trendu

Američki inženjer oslobođen u Avganistanu stabilno

VAŠINGTON – Americki inženjer Mark Frerič koji je danas oslobođen u Avganistanu i predat američkim vlastima u okviru razmene zarobljenika, po svemu sudeći je u stabilnom stanju, potvrdio je visoki zvaničnik Bajdenove administracije.

Talibanski režim je danas oslobodio Freriča u zamenu za Bašira Nurzaija, plemenskog lidera povezanog sa talibanima koga su SAD od 2005. godine držale u pritvoru pod optužbom za drogu, izjavio je vršilac dužnosti ministra spoljnih poslova talibanskih vlasti i potvrdio da je razmena izvršena na aerodromu u Kabulu, prenosi Rojters.

Nurzaija su SAD privele zbog sumnje da je u SAD i u Evropu prokrijumčario heroin u vrednosti od više od 50 miliona dolara.

Frerič je inženjer i veteran američke mornarice koji je u prethodnih 10 godina radio u Avganistanu na razvojnim projektima, da bi u februaru 2020. godine bio otet.

Predsednik SAD DŽozef Bajden je rekao da je razgovarao sa Freričovom porodicom i istakao da je sada prioritet da se omogući da se Mark bezbedno vrati u zemlju i dobije prostor i vreme koji su mu potrebni da se reintegriše u društvo.

„Imamo još mnogo posla kada je reč o mnogim drugim slučajevima. Markovo oslobađanje demonstrira našu trajnu posvećenost“, istakao je predsednik SAD.

Američke vlasti su saopštile da oslobađanje Bašira Nurzaija neće povećati rizik za Amerikance niti promeniti prirodu trgovine drogom.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.