U trendu

Američki mediji: Bavimo se Sirijom i Korejom a na Balkanu raste „Velika Albanija“!

Američki list Nešenel interest s posebnom pažnjom posvetio se u novom broju dešavanjima u svetu kada je reč o spoljnoj politici ove zemlje.

Tako je list uočio da su se SAD u poslednje vreme toliko bavile Sirijom, Rusijom i Severnom Korejom, da su potpuno prenebregle činjenicu da se na Balkanu dešava nešto što bi uskoro moglo da se uobliči kao „Velika Albanija“.

List dodaje da su dve glavne figure na Kosovu trenutno Hašim Tači i Ramuš Haradinaj, dva čoveka koji su se našli na optužbama i EU i UN zbog ratnih zločina tokom rata za secesiju Kosova od Srbije, 1999. godine.

„Ne samo da su se Tačijevo ‘ratno krilo’ i pokret pokazali kao neprijateljski nastrojeni prema Srbima, već su ovi radikali opstruisali dogovor sa Crnom Gorom, i položili pravo na veliki deo teritorije ove zemlje, kao i u Srbiji i Makedoniji“, piše Nešenel interest.

Mnogi među njima se zalažu da se Kosovo pripoji Albaniji, kao i da pripoje druge teritorije i formiraju takozvanu „Veliku Albaniju“.

„SAD i NATO često su slepo podržavali politiku kosovskih i albanskih političara, a vojna agresija 1999. godine samo je najupečatljiviji primer. NATO je mirno posmatrao progone srpskog naroda od strane albanskih ekstremista koji su u godinama koje su usledile hteli da etnički očiste Srbe i druge manjine. Zapadni zvaničnici malo su uradili i kada su hrišćanske zadužbine, mnoge sa neizmernim istorijskim vrednostima, bile uništavane. Umesto toga, Vašington i druge zapadne prestonice primoravale su Makedoniju da pravi ustupke albanskim manjinama. I eskalacija pritisaka nastavlja da raste“, zaključuje Nešenel Interest, a prenosi Blic.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.