U trendu

Americki nosac aviona u vodama kod Korejskog poluostrva

SEUL – Udarna grupa američkog nosača aviona UŠ Abraham Linkoln izvodi bilateralne operacije sa japanskim pomorskim snagama u vodama kod Korejskog poluostrva, saopštila je danas američka mornarica.

Komandant Hejli Sims, portparol Sedme flote SAD, čije je sedište u Japanu, kako prenosi Rojters, navodi da je to prvi put od 2017. da je udarna grupa nosača aviona raspoređena u vodama između Južne Koreje i Japana, a sve se dešava u trenutku kada su američki zvaničnici sve zabrinutiji da bi Severna Koreja mogla uskoro da izvede podzemni nuklearni test.

Sims je navela da vojska sprovodi „rutinske bilateralne operacije“ kako bi uverila američke saveznike i partnere u posvećenost SAD-a održavanju slobodnog i otvorenog Indo-pacifičkog regiona.

UŠ Abraham Linkoln je 15. marta predvodio vojne vežbe u Žutom moru, a sa njega su poletali stelt lovci F-35 i drugi avioni prilikom „vojnnih manevara koji su bili odgovor na povećan tempo i obim lansiranja balističkih projektila Severne Koreje“, navodi Rojters.

Prošlog meseca Severna Koreja je izvela potpuni test interkontinentalne balističke rakete (ICBM) prvi put od 2017.

Savetnici novoizabranog predsednika Južne Koreje tražili su u razgovorima prošle sedmice u Vašingtonu da se rasporede američki nosači aviona, nuklearni bombarderi i podmornice na Korejskom poluostrvu.

Ministarstvo odbrane Južne Koreje saopštilo je da zna da je grupa nosača u međunarodnim vodama, ali je odbilo da dalje komentariše.

Severna Koreja je ranije kritikovala američke vojne vežbe navodeći da su one „proba za rat“ i ocenila da one povećavaju tenzije, prenosi britanska agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar