U trendu

Američki obaveštajci sugerišu da je proukrajinska grupa sabotirala Severni tok

VAŠINGTON – Novi obaveštajni podaci, koje su pregledali američki zvaničnici, sugerišu da je proukrajinska grupa, koju su činili ruski ili ukrajinski državljani, izvela napad na gasovod Severni tok prošle godine, ali za takve zaključke nema čvrstih dokaza, izvestio je danas Njujork tajms.

Njujorški dnevnik dodaje, pozivajući se na obaveštajne izvore, da nisu pronađeni dokazi da su predsednik Volodimir Zelenski ili najviši oficiri vojske Ukrajine bili umešani u operaciju, kao ni to da su počinioci delovali po nalogu bilo kog ukrajinskog vladinog zvaničnika, preneo je Rojters.

SAD i NATO su napade na gasovode iz septembra 2022. nazvali činom sabotaže, dok je Moskva okrivila Zapad i pozvala Savet bezbednosti UN da nezavisno sprovede istragu, ali nijedna strana nije pružila dokaze.

Obaveštajni izveštaj sugeriše da se onaj ko je izvršio napade suprotstavio ruskom predsedniku Vladimiru Putinu, ali ne precizira članove grupe, niti ko je rukovodio ili platio operaciju.

Američki zvaničnici odbili su, kako dodaje Njujork tajms, da obelodane prirodu obaveštajnih podataka, način na koji su oni dobijeni ili bilo kakve detalje o snazi dokaza koje sadrže.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.