U trendu

Američki regulatori uskoro odobravaju kombinovanje vakcina

VAŠINGTON – Uprava za hranu i lekove (FDA) uskoro će dozvoliti Amerikancima da dobiju dodatnu, „buster“ dozu vakcine protiv kovida-19 drugačiju od one koju su prvobitno primili, prenosi Glas Amerike pozivajući se na američke medije.

Federalni regulator trebalo bi da objavi strategiju o kombinovanju vakcina u sredu, kada zvanično odobri bustere za vakcine kompanija Moderna i Džonson i Džonson.

Američki Centri za kontrolu i prevenciju bolesti takođe su odobrili dodatnu dozu Fajzerove vakcine za određene kategorije stanovništva, najranije šest meseci posle poslednje primljene doze.

U te kategorije spadaju građani stariji od 65 godina, Amerikanci koji žive u domovima za stara lica, radnici hitnih službi, kao i nastavnici i zdravstveni radnici, kao i ljudi između 50 i 64 godine, koji imaju specifične zdravstvene probleme.

Odluka da se dozvole dodatne doze vakcina Moderna i Džonson i Džonson usledila je posle studije koju je prošle nedelje objavio Nacionalni institut za zdravlje (NIH).

Studijom je utvrđeno da se kod osoba koje su prvo primile vakcinu Džonson i Džonson nivo antitela povećao više od 76 puta nakon što su primili buster vakcinu kompanije Moderna, a 35 puta posle dodatne doze Fajzerove vakcine.

Kod onih koji su dobili drugu dozu Džonson i Džonson vakcine, broj antitela se uvećao samo četiri puta.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar