U trendu

Američki Senat sutra glasa o ukidanju delimične blokade

Američki Senat sutra treba da se dogovori o tekstu kojim bi se ukinula delimična blokada rada saveznih organa koja traje od 22. decembra i utiče na ekonomiju ali i na moral Amerikanaca, prenela je agencija Frans pres.

Rad organa je delimično blokiran zbog nesuglasica izmedju demokrata u Kongresu i Bele kuće o finansiranju zida na granici s Meksikom.

Predsednik Donald Tramp je ponovio nekoliko puta da neće popusti i da će nastaviti da traži više od pet milijardi dolara za izgradnju zida na granici s Meksikom u borbi protiv ilegalne imigracije.

Demokrate, koji sada imaju većinu u Predstavničkom domu Kongresa, ponovili su da se protive finansiranju zida na granici smatrajući ga „nemoralnim, skupim i neefikasnim“. Demokrate navode da žele druge vidove obezbedjivanja granice čije bi finansiranje bilo obuhvaćeno već predvidjenim sredstvima.

Republikanci su predložili deblokadu i finansiranje vlade do septembra, ali u tom predlogu je gradnja zida. Demokrate su predložili finansiranje vlade samo do 8. februara, kako bi se u tom periodu pokrenula rasprava o bezbednosti granice.

Da bi neki tekst bio usvojen u Kongresu, potrebno je da dobije 60 glasova u Senatu gde republikanci imaju 53 od 100 mesta. Tekst takodje treba da dobije većinu glasova u Predstavničkom domu.

Izvori bliski republikancima smatraju da tekst demokrata neće biti usvojen a ukoliko bi bio, Tramp se može usprotiviti i staviti veto. Za sada je malo verovatno da će republikanski senatori uspeti da ubede demokratske kolege da se pridruže republikanskom predlogu.

Delimičnom blokadom rada saveznih organa obuhvaćeno je oko 800.000 zaposlenih širom SAD koji su na prinudnom odmoru ili rade bez novčane nadoknade.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.