U trendu

Americki stelt lovci F-35 stigli u Južnu Koreju

SEUL – Stelt lovci američkih vazduhoplovnih snaga F-35 stigli su danas u Južnu Koreju, u prvu javno najavljenu posetu od 2017. godine.

„Šest F-35 biće u Južnoj Koreji 10 dana“, navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane Južne Koreje, prenosi Rojters.

Kako se navodi u saopštenju, svrha ovog raspoređivanja je da se demonstrira snažno odvraćanje i zajednička odbrambena pozicija saveza Sjedinjenih Američkih Država i Južne Koreje, uz istovremeno poboljšanje zajedničkog rada sa američkim vazduhoplovnim snagama.

Avioni su raspoređeni iz baze vazduhoplovstva Ejlson na Aljasci, navodi se u saopštenju komande američkih snaga u Koreji (USFK).

Portparol USFK rekao je da je to prvo javno raspoređivanje borbenog aviona pete generacije u Južnoj Koreji od decembra 2017. godine, ali nije precizirao da li je bilo nenajavljenih poseta.

„Južna Koreja kupila je 40 F-35 od SAD i želi da kupi još 20. F-35 južnokorejskih vazduhoplovnih snaga biće među avionima koji učestvuju u zajedničkim vežbama“, navodi se u saopštenju USFK.

Severna Koreja osudila je zajedničke vežbe Južne Koreje i SAD, kao i kupovinu oružja Južne Koreje i navela to kao primer „neprijateljske politike“.

Južnokorejski predsednik Jun Suk Jola, koji je preuzeo dužnost u maju, nastojao je da poveća javno prikazivanje savezničke vojne moći, uključujući vežbe, kako bi se suprotstavio rekordnom broju raketnih testova koje je Severna Koreja sprovela ove godine, navodi britanska agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.