Američki tužioci tvrde da je predsednik Hondurasa pomagao šverc droge

Savezni tužioci u Njujorku su danas izjavili da je jedan računovođa prisustvovao sastancima predsednika Hondurasa Huana Orlanda Hernandesa i trgovca drogom dok su planirali šverc kokaina u SAD.

Tužilac je to rekao na suđenju optuženiku za šverc droge iz Hondurasa Dovaniju Fuentesu Ramiresu koji je tvrdio da je njegov računovodja prisustvvao kada je Hernandes navodno rekao da želi da „drogu gurne u noseve gringosa“.

Ti sastanci švercera i predsednika su se navodno dogodili 2013. i 2014. godine, rekao je tužilac.

Objasnio je da je računovođa Hose Sančes vodio posao s pirinčom kroz koji je švercer Fuentes Ramires navodno „prao“ prihod od droge.

Jedan od advokata Fuentesa Ramiresa je kasnije rekao da Sančes nije verodostojan svedok pošto će mu SAD odobriti zahtev za azil u zamenu za svedočenje.

Tužioci su ranije rekli da je Fuentes Ramires platio predsedniku Hernandesu 25.000 dolara da bi mogao da šalje drogu kroz Honduras bez ometanja.

„Očigledno je za podmićivanje predsednika dovoljno 25.000 dolara“, rekao je branilac.

U januaru su američki savezni tužioci naveli da je predsdnik Hernandes primao mito od trgovaca drogom te su oružane snage Honudrasa štitile laboratoriju za proizvodnju kokaina i pošiljke u SAD.

Predsednik Hondurasa je pomenut i na suđenju koje je 2019. dovelo do osude njegovog brata Huana Antonija Hernandesa. Tokom tog suđenja, predsednik je optužen da je prihvatio više od milion dolara od meksičkog trgovca drogom Hoakina „El Ćapa“ Gusmana i ta tvrdnja je ponovljena i u novijim predmetima.

Prošlog meseca se pojavila još jedna prijava u slučaju Fuentes Ramires koja je prvi put potvrdila da je predsednik Hernandes pod istragom američkih vlasti.

Hernandez već dugo negira da je sarađivao ili imao koristi od krijumčara droge.

Tužioci tvrde da je veći deo njegovog političkog uspona od predsednika Kongresa (parlamenta) do predsednika Hondurasa omogućen novcem krijumčara droge koji su mu plaćali u zamenu za zaštitu i da bi izbegli mešanje snaga bezbednosti.

U ponedeljak Hernandes je ponovo na Tvitteru izjavio da je ratovao protiv trgovine drogom, a ne da joj je pomagao. Rekao je da ga optužuju krijumčari droge koji žele da mu se osvete i da ublaže svoje kazne.

Napisao je da će, ako trgovci drogom budu nagrađeni za laži, „međunarodna alijansa (protiv trgovine drogom) propasti u Hondurasu, a zatim u drugim zemljama“.

Prošlog meseca, senatori Demokrata u SAD su podneli predlog zakona kojim pozivaju predsednika Džozefa Bajdena da uvede sankcije Hernandesu i „utvrdi da li je on posebno istaknuti trgovac narkoticima“.

Predlog zakona poziva na obustavljanje vojne pomoći Hondurasu, zabranu izvoz municije honduraškoj policiji i poziva SAD da se usprotive davanju medjunarodnih zajmova toj državi.

Američke Demokrate traže i da honduraška vlada razgovara sa Ujedinjenim nacijama o uspostavljanju antikorupcijske misije. Za vreme mandata predsednika Hernandesa, slična misija koju je podržavala Organizacija američkih država, nije obnovljena pošto se pokazala umešanost više poslanika.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.