U trendu

Američkoj „foki“ 30. januara počinje suđenje za pištolj

BEOGRAD – Bivšem američkom marincu, pripadniku elitne jedinice „Foke“ Danijelu Dejvidu Korbetu i još trojici sprskih državljana optuženih za nedozvoljeno nošenje oružja, 30. januara će početi suđenje pred Višim sudom u Beogradu.

Suđenje će biti javno, a Korbet će biti priveden iz Okružnog zatvora u Beogradu gde se nalazi od hapšenja 31. januara prošle godine.

Pored njega na optuženičkoj klupi naći će se N.V, N.P. i N.A.

S obzirom da je Korbet stranac, svoju odbranu bi trebalo da iznosi uz pomoć sudskog tumača.

Svi se terete da su počinili krivično delo nedozvoljene proizvodnje, držanja, nošenja i prometa oružja i eksplozivnih materija, za koje je zaprećena kazna zatvora do 12 godina.

Korbet je uhapšen 31. januara u jednom stanu na Novom Beogradu, kada je kod njega pronađen pištolj CZ-99 sa izbrisanim brojem i od tada je u pritvoru.

Za njega su mediji preneli da je zaposlen u firmi „Rejven militari“, čiji je suvlasnik Džej Futlik, nekadašnji specijalni asistent Bila Klintona.

Bio je pripadnik Tima 6, elitne jedinice američkih marinaca, poznate kao „foke“, a nedavno su se i američki mediji bavili ovim slučajem protiv njega.

Pripadnici „foka“ sprovode tajne antiterorističke operacije, ima ih oko stotinak, a baza im se nalazi u Dem Neku u Virdžniji, i poznati su kao mornarička grupa za specijalne ratne operacije (DEVGRU).

Pored ostalog, locirali su i ubili vođu Al kaide, Osamu bin Ladena, 2011. godine, u Pakistanu.

Aktivnosti jedinice nadgleda Zajednička komanda za specijalne operacije (JSOC), koje nadgledaju američke vojne snage Delta.

Mornarički „Tim 6“ toliko često sarađuje sa američkom kontraobaveštajnom agencijom da ih ponekad zovu „pretorijanska garda“ CIA, navode svetski mediji.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike