U trendu

Amerika menja pravila za smrtnu kaznu

Američko ministarstvo pravde izmenilo je protokole izvršenja, omogućivši da se federalni osuđenici na smrt ubijaju i na druge načine osim smrtonosnog ubrizgavanja, što bi potencijalno moglo uključivati udisanje azotnog gasa, streljačke vodove, pa čak i vešanja.

Prema pravilu koje je u petak objavljeno u Saveznom registru, američka vlada bi sada mogla da koristi „bilo koji drugi način propisan zakonom države u kojoj je izrečena kazna“ za izvršenje egzekucija.

Lista ovih „drugih načina“ izvršenja smrtne kazne u američkim državama nije dugačka, ali bi mogla biti iznenađujuća za one koji nisu upoznati sa američkim pogubljenjima.

Metodi pogubljenja koji se koriste širom SAD

U Sjedinjenim Državama smrtna kazna dozvoljena je u 28 od 50 država, a smrtonosno ubrizgavanje je najčešći metod koji se primenjuje.

Države Florida, Virdžinija i Kentaki i dalje koriste udare strujom, gde se osuđeni „prži“ na električnoj stolici, kao u „Zelenoj milji“ Stivena Kinga. Još nekoliko država, poput Arkanzasa i Oklahome mogu se poslužiti ovom metodom kao alternativom ako se utvrdi da su druge nezakonite ili nedostupne.

Udisanje otrovnog gasa kao izvršnog sredstva dozvoljeno je u sedam država, a Alabama je poslednja koja koristi ovu metodu gušenja počinilaca. U državi Vašington osuđeni zatvorenici mogu da odluče da budu pogubljeni vešanjem, dok su streljački vodovi i dalje koriste kao mera u Misisipiju, Oklahomi i Juti, navodi Informacioni centar za smrtne kazne.

U nekim državama koje praktikuju različite alternative pogubljenja, a zločinci osuđeni na smrt mogu da biraju kako će „napustiti ovaj svet“.

Kraj dugogodišnje pauze

U julu je američko Ministarstvo pravde ponovo izvršilo smrtnu kaznu prvi put od 2003. godine, pogubivši trojicu saveznih zatvorenika. Još petoro ih je usmrćeno između avgusta i novembra. Poslednja osoba koja je ubijena bio je Orlando Hol, koji je optužen za otmicu, silovanje i ubistvo šesnaestogodišnje Lize Ren još 1994. godine.

Svi osuđenici su usmrćeni smrtonosnom injekcijom pentobarbitala, ali bi se ta supstanca ubuduće mogla teško nabavljati a i bila bi skupa.

Povratak savezne smrtne kazne naišao je na talas osuda Demokratske stranke, jer su američke savezne vlasti 2020. godine pogubile više ljudi nego tokom prethodnih 50 godina. Ministarstvo pravde zakazalo je još pet pogubljenja pre inauguracije novog predsednika SAD u januaru.

Najavljena izmena protokola izvršenja stupiće na snagu 24. decembra, ali još nije poznato da li će savezna vlada izvršiti neko od zakazanih pogubljenja nekom drugom metodom osim smrtonosnog uboda.

(Sputnjik)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)