Amerika – na gotovs!

Američki strateški bombarderi, koji mogu da nose nuklearno oružje, izveli u blizini istočne obale Južne Koreje zajedničku vežbu sa južnokorejskim snagama.

Agencija AP konstatuje da ovo predstavlja pokazivanje američke moći Severnoj Koreji, koja je u utorak ispalila balističku raketu koja je preletela Japan.

Vojska Južne Koreje je saopštila da je u pitanju vežba u kojoj učestvuju dva američka bombardera B-1B i četiri F-35, kao i južnokorejski bombarderi F-15. Oni učestvuju u vežbi bombardovanja u blizini istočne obale Južne Koreje, ali zasad nije jasno da li se koristi bojeva municija.

Severna Koreja je potvrdila da je u utorak ispalila raketu koja je preletela Japan, i da je pogodila ciljane vode u Tihom okeanu. Raketa „hvasong 12“ srednjeg dometa, čije lansiranje je nadgledao severnokorejski lider Kim Džong Un, „presekla je nebo iznad ostrva Hokaido i rta Erimo duž unapred određene putanje leta i tačno je pogodila ciljane vode u severnom Tihom okeanu“, izvestila je severnokorejska novinska agencija KCNA.

(Sputnjik)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.