U trendu

Amerika našla način kako da dobije prevlast u svetu

SAD žele da osiguraju prevlast u svetu, izjavio je sekretar Saveta bezbednosti Rusije Nikolaj Patrušev, komentarišući odluku Vašingtona da izađe iz Sporazuma o raketama srednjeg i kratkog dometa.
„SAD su izašle iz Sporazuma o protivvazdušnoj odbrani, što je bio njihov prvi izlazak. Sada oni izlaze iz Sporazuma o raketama srednjeg i kratkog dometa. Ostaje još Sporazum o strateškom ofanzivnom naoružanju. Oni su već saopštili da razmatraju pitanje izlaska iz tog sporazuma 2021. godine. I Sporazum o neširenju nuklearnog oružja…Zašto oni to rade? Kako bi obezbedili svoju superiornost u svetu“, rekao je Patrušev.

Prema njegovim rečima, kada ti sporazumi funkcionišu, oni nemaju prevlast nigde u svetu.

„Kada ti sporazumi ne budu funkcionisali, oni će raspoređivati oružje u svakoj tački protiv bilo kojeg protivnika, kada oni to budu smatrali, u bilo kojim količinama, u težnji za liderstvom“, dodao je on.

Patrušev je naglasio da je Moskva predlagala Vašingtonu da se upozna sa raketom 9M729, koja je postala povod za raskid Sporazuma o raketama. Međutim, oni su to odbili.

Nakon toga, Rusija je otvoreno predstavila raketu u prisustvu stranih delegacija, ali predstavnici SAD nisu došli na taj događaj i preporučivali su svojim partnerima iz NATO-a da ni oni ne dođu.

Početkom ove godine Vašington je saopštio da istupa iz Sporazuma o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa, optuživši Rusiju da ga narušava. Moskva je odbacila sve optužbe, a početkom jula predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao je Zakon o obustavljanju Sporazuma.

Drugog avgusta obustavljeno je dejstvo Sporazuma o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa.

Sporazum o smanjenju strateškog naoružanja potpisan je 2010. godine i trenutno je jedini rusko-američki sporazum o kontroli naoružanja. Sporazum ističe 2021. godine, a Trampova administracija još nije odlučila da li će ga produžiti, dok je Rusija više puta naglašavala da je spremna za dijalog.

(Sputnjik)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.