U trendu

Amerikanac osudjen u Severnoj Koreji na 15 godina zatvora

Najviši sud u Severnoj Koreji osudio je danas američkog turistu na 15 godina zatvora s prinudnim radom po optužnici za subverziju.

Oto Varmbier, 21-godišnji student Univerziteta u Virdžiniji, osudjen je da je počinio zločin „u skladu s neprijateljskom politikom vlade SAD prema Severnoj Koreji, u pokušaju da oslabi jedinstvo njenog naroda pošto je kao turista ušao u zemlju“.

Kazna je izrečena posle jednočasovnog sudjenja na Vrhovnom sudu.

Varmbier je došao u Severnu Koreju s turističkom grupom tokom novogodišnjih praznika, a uhapšen je kada je pokušao da ode iz zemlje.

Pre sudjenja rekao je da je pokušao da ukrade propagandni materijal kao trofej za majku svog prijatelja koja je želela da ga okači u svojoj crkvi. To je u Severnoj Koreji osnova za podizanje optužnice za subverziju.

Za propagandni materijal koji bi doneo kući ponudjen mu je polovni auto vredan 10.000 dolara, a ako bi bio uhvaćen i zadržan u Severnoj Koreji obećano mu je 200.000 dolara za njegovu majku u obliku dobrotvorne donacije.

Varmbier je rekao da je prihvatio ponudu jer je njegova porodica u veoma teškoj finansijskoj situaciji.

Pjongjang je krajem januara saopštio da je Varmbier uhapšen jer je počinio zločin protiv države „s prećutnom dozvolom američke vlade i pod njenom manipulacijom“.

Severna Koreja često optužuje Vašington i Seul da šalju špijune u cilju zbacivanja vlade, kako bi Južna Koreja mogla da preuzme kontrolu nad celim Korejskim poluostrvom.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.