U trendu

Amerikanci otkrili: Ove podmornice mogu da unište svet za pola sata (foto)

Na listi pet najsmrtonosnijih podmornica časopisa „Nešenel interest“ našlo se i rusko plovilo klase „Borej“, koje nosi 16 interkontinentalnih balističkih raketa dometa do 8.000 kilometara.

Američki magazin „Nešenel interest“ napravio je listu pet smrtonosnih podmornica na nuklearni pogon za koje se smatra da bi mogle „uništiti svet za 30 minuta“ i za koje tvrdi da su najsmrtonosnije oružje koje je čovečanstvo ikada stvorilo.

Podmornica klase „Ohajo“

Američka podmornica klase „Ohajo“ naoružana sa 24 balističke rakete „Trident 2“ našla se na prvom mestu na listi.

Svaka „Trident 2“ raketa može nositi 12 termo-nukleranih glava od 475 kilotona, što govori o bojevoj moći podmornice klase „Ohajo“.

„Nešenel interest“ tvrdi da jedna takva podmornica može da pretvori u „prah i pepeo“ 28 ciljeva veličine grada za manje od 30 minuta i uništi ljudsku civilizaciju za „manje vremena nego što je potrebno da se naruči pica“.

Trenutno je devet podmornica klase ​„Ohajo“ raspoređeno u Tihom okeanu, a još pet je u misiji u Atlantiku.

Podmornica klase „Kolumbija“

Ove podmornice trebalo bi da zamene plovila klase „Ohajo“ zbog njihovog „starinskog dizajna“, navodi časopis, dodajući da su nove podmornice nešto veće od podmornica klase „Ohajo“, ali da mogu nositi 16 raketa „Trident 2“.

„Većina novih podmornica opremljena je novim reaktorom i motorom sa stalnim magnetom, koji je ekstremno tih ali je takođe ogroman“, navodi magazin.
Prva takva podmornica koja se smatra „unapređenim derivatom“ plovila klase „Virdžinija“ očekuje se u upotrebi 2031. godine.

Ruska podmornica Projekt 955

Foto: Christopher MichelCC BY 2.0

Ruska podmornica Projekt 955 klase „Borej“ sa balističkim raketama našla se na trećem mestu liste.

Podmornica je opremljena sa 16 balističkih raketa tipa „Bulava“, dometa do 8.000 kilometara.

Nuklearne bojeve rakete su specijalno dizajnirane da izbegnu neprijateljske protivraketne sisteme, podseća „Nešenel interest“ i dodaje da je podmornica klase „Borej“ najtiša ruska podmornica sa bojevim glavama izgrađena do danas.

Podmornica klase „Delfin“

Na listi se našla još jedna ruska podmornica opremljena balističkim raketama — Projekt 557 BDRM „Delfin“.

„Sadašnja okosnica ruske flote naoružana je sa 16 balističkih raketa sa tečnim gorivom R-29RMU ’Sineva‘ koje mogu biti ispaljene u bilo kom smeru iz stalnog kursa u kružnom sektoru“, navodi „Nešenel interest“.
Magazin podseća da je podmornica sposobna da ispali projektile sa dubine od 55 metara, dok plovi brzinom od šest do sedam čvorova.

Podmornica klase „Jasen“

Poslednja na listi je ruska podmornica Projekt 885M klase „Jasen“, koja je opremljena nuklearnim glavama.

„Nacionalni interes“ opisao je podmornicu kao „pretnju teritoriji Sjedinjenih Država“ navodeći da, iako „Jasen“ nije podmornica koja nosi nuklearne balističke rakete, ima 32 dualne nuklearne/konvencionalne krstareće rakete „Kalibar“, dometa većeg od 2.500 kilometara.

(Sputnjik)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (2)