U trendu

Amerikanci priznali: Genocid se dogodio

Predstavnički dom američkog Kongresa usvojio je rezoluciju kojom zvanično priznaje da je masovno ubistvo Jermena pre jednog veka, koje je počinilo Otomansko carstvo, bilo genocid, što je Turska osudila.

Donji dom Kongresa, u kojem većinu imaju demokrate, usvojio je sa 405 glasova za i 11 protiv rezoluciju u kojoj se ističe da je ubistvo 1,5 miliona Jermena u današnjoj Turskoj od 1915. do 1923. godine genocid, prenosi Rojters.

Rezoluciju je predložio demokratski poslanik i predsednik jermenskog kokusa, Adam Šif, koji je njeno usvajanje tražio 19 godina.

„Kada vidimo sloke preplašenih kurdskih porodica na severu Sirije, koje pakuju svoje stvari u kola i beže iz svojih domova daleko od turskih bombi i pljačkaških milicija, kako možemo da kažemo da su zločini od pre jednog veka prošlost“, rekao je Šif.

Turska je odmah osudila rezoluciju o genocidu nad Jermenima, kao i rezoluciju o uvođenju sankcija Ankari koju je Predstavnički dom usvojio na istoj sednici.

Tursko ministarstvo spoljnih poslova je navelo da rezolucija o genocidu nema nikakvih istorijskih ili pravnih osnova.

U saopštenju se dodaje da je to besmislen politički korak koji samo ide na ruku jernemskom lobiju i anti-turskim grupama.

Turska prihvata da je mnogo Jermena poginulo u borbama sa otomanskim snagama tokom Prvog svetskog rata, ali se ne slaže oko broja poginulih i negira da su ubistva bila sistematski orkestrirana i da počinjen genocid.

Ankara gleda na strano mešanje u ovo pitanje kao na pretnju za suverenitet Turske.

Rezolucija je usvojena posle 35 godina rasprava u SAD o tom pitanju i to u trenutku povecanih tenzija zbog upada Turske na sever Sirije, čime ce se dodatno zategnuti odnosi.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (3)