U trendu

Amfilohije: Svaka vlast privremena, nit su oni CG, nit ja crkv

PODGORICA – Širom Crne Gore održane su litije u znak protesta zbog usvajanja spornog Zakona o slobodi veroispovesti, a mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije je poručio u Podgorici da političari na vlasti treba da znaju da je svaka vlast privremena.

„Niti su oni Crna Gora, niti sam ja crkva, nego ovaj narod govori jezikom Božjim. Glas ovoga naroda je glas Božji“, rekao je sinoć Amfilohije.

On je ispred parlamenta rekao da litije prevazilaze bratomržnju.

Amfilohije je kazao da „ovde nema ni četnika ni partizana“. „To su potomci i jednih i drugih koji hoće da budu braća, da se pomire jedni sa drugima, da oproste jedni drugima“, rekao je on.

Amfilohije je kazao da je to ono što narod koji je na litijama traži od predsednika i od Skupštine, da spasu Crnu Goru „od izgubljenog obraza“, prenele su sinoć Vijesti.

Litiju u Nikšiću predvodio je vladika budimljansko-nikšićki Joanikije, koji je poručio da Mitropolija neće dozvoliti vlasti u Crnoj Gori da izbriše istoriju i natera ih da idu na šaltere da se prijavljuju kao novoformirana religija.

„Nećemo dozvoliti da nam udaraju na čast i svetinje, jer mi ne rušimo državu, nego je gradimo“, rekao je vladika Joanikije.

Uprkos zabrani policije, litija je održana i na Cetinju gde ju je predvodio rektor Cetinjske bogoslovije Gojko Perović, a među sveštenstvom je bio i mitropolit Amfilohije.

Litija se nije kretala ulicama prestonice već između Cetinjskog manastira i crkve.

Litije su održane u Danilovgradu, Kotoru, Podgorici, Andrijevici, Baru i drugim mestima.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar