U trendu

Amrulah Saleh: Ne prizanjem talibane, neću se predati

KABUL – Potpredsednik Avganistana Amrulah Saleh (48), koji se proglasio potpredsednikom države nakon što je Ašraf Gani napustio zemlju, poručio je da se nikada neće predati talibanima, čiju vlast ne priznaje.

Gani je otišao iz Kabula nekoliko sati pre nego što su talibani bez borbe preuzeli kontrolu nad glavnim gradom 15. avgusta, a Saleh je otišao u provinciju Panšir i dva dana kasnije proglasio se Ganijevim legitimnim naslednikom.

Uz podršku sina narodnog heroja Ahmada Šaha Masuda, koji je ubijen pre 20 godina, Saleh sada koristi dolinu u Panširu kao bazu iz koje organizuje pokret otpora protiv islamista iz Kabula, prenosi nemački „Špigl.

Paralelno su u toku razgovori u Kabulu između članova bivše vlade i talibana.

Saleh je poslao pismo novinarki Špigla Suzan Kelbl putem aplikacije Whatsapp iz „bezbednosnih razloga“, jer su telefonski pozivi, kako je naveo, isuviše opasni, s obzirom da mogu da se prate.

Na tri stranice Saleh se osvrće na svrgavanje Ganijeve vlade i predviđa pad talibana, nazivajući Ameriku „naivnom“.

„Geografski, izolovani smo, ali politički i moralno Avganistan je uz nas. Talibani nikada nisu verovali u politički dogovor. Iskoristili su naivnost, slabost i kratkovidost Bele kuće i pod Donaldom Trampom i pod DŽozefom Bajdenom“, napisao je, između ostalog, Saleh.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.