U trendu

Anadolija: Šmitovi rokovi samo na papiru

SARAJEVO – Više je nego izvesno da Federacija BiH neće dobiti Dom naroda do 2. decembra, kada ističe tridesetodnevni rok za formiranje vlasti na svim nivoima u Bosni i Hercegovini, jer kantoni, kojih je 10, nisu ni blizu završetka procesa izbora.

Iako bi Dom naroda Parlamenta FBiH trebalo da bude gornji dom, odnosno zakonodavno telo koje predstavlja narode u Bosni i Hercegovini – Bošnjake, Srbe i Hrvate, kao i ostale političke stranke po kantonima vrše kalkulacije kako da dođu do što većeg broja delegata u klubovima naroda i tako osiguraju većinu za izbor izvršne vlasti u Federaciji BiH.

Prema pisanju Anadolije, najveća borba traje za Klub bošnjačkog naroda Doma naroda Parlamenta FBiH, kako bi se od 23 delegata koliko po izmenama Izbornog zakona BiH, odnosno amandmanima na Ustav FBiH, koje je nametnuo visoki predstavnik za BiH Kristijan Šmit, broje klubovi konstitutivnih naroda osiguralo njih najmanje 12 za većinu.

U skladu s tim po kantonima traje borba za svaki glas, odnosno poslanika da bi se izborilo jedno mesto više u Domu naroda Parlamenta FBiH.

Borba je i unutar Kluba hrvatskog naroda, dok još uvek nije jasno da li će se u celoj Federaciji BiH, odnosno u svih deset kantona moći izabrati svih 23 delegata iz srpskog naroda u Klub tog naroda Doma naroda Parlamenta FBiH.

Ostaje i da se vidi kako će se, odnosno da li će biti nužna preraspodela po kantonima i za izbor 11 delegata iz kategorije ostalih u Dom naroda Parlamenta FBiH.

Inače, prema izmenama Izbornog zakona BiH, odnosno amandmanima na Ustav FBiH visokog predstavnika u BiH Dom naroda Parlamenta FBiH broji ukupno 80 delegata/izaslanika, odnosno po 23 u klubovima Bošnjaka, Srba i Hrvata, te 11 iz kategorije ostalih.

A, borba za većinu u klubovima naroda posebno bošnjačkog i hrvatskog naroda ne traje samo zbog izvršne vlasti u FBiH nego i zbog toga što klubovi ta dva naroda biraju po pet delegata u Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH u Klub bošnjačkog i Klub hrvatskog naroda.

Od omera i tih snaga, odnosno onoga ko će imati najmanje po tri delegata zavisi i formiranje većine na nvou Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, što u velikoj meri može uticati i na uspostavu parlamentarne većine na nivou institucija BiH.

Kako bilo da bilo u konačnici Dom naroda Parlamenta FBiH tako brzo još neće biti uspostavljen. To prvenstveno iz razloga što nakon što se overe liste kandidata za izbor delegata iz kantona u Dom naroda Parlamenta FBiH kantonalne skupštine treba da obave i tajno glasanje nakon čega, ako je sve uredu, Centralna izborna komisija BiH utvrđuje rezultate izbora za izbor delegata u Dom naroda Parlamenta FBiH.

Ali, da bi se potvrdili izbori za Dom naroda Parlamenta FBiH nužno je da proces okonča svih 10 kanton u Federaciji BiH.

Tek kada se konstituiše Dom naroda Parlamenta FBiH može da započne procedura izbora predsednika i potpredsednika FBiH, koji opet tek kada budu izabrani predlažu novog mandatara za sastav nove federalne vlade.

Stoga je sasvim jasno, kažu, da su gromoglasno najavljeni rokovi za uspostavljanje vlasti u roku od 30 dana po odredbama visokog predstavnika u BiH samo oni napisani na papiru.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar