U trendu

Ankara će preispitati odnose s Grčkom posle odluke o oficirima

Ankara će „detaljno proceniti“ kako će na odnose sa Atinom uticati  današnka odluka Vrhovnog suda Ggrčke da odbije izručenje turskih oficira i podoficira, koje je Ankara osumnjičila da su učestvovali u pokušaju puča jula prošle godine, saopštilo je danas Ministarstvo spoljnih poslova Turske.

Osudjujući odluku suda koju smatra „politički motivisanom“ Ministarstvo u saopštenju navodi da će Turska proceniti uticaj te odluke na „naše bilateralne odnose, na našu saradnju u borbi protiv terorizma“.

Turske vlasti su takodje danas neposredno posle odluke grčkog suda izdale nalog za hapšenje svojih osam oficira i podoficira koji su pobegli u Grčku posle pokušaja puča.

Grčki Vrhovni sud odbacio je danas zahtev za ekstradiciju osam turskih oficira i podoficira koji su pobegli helikopterom iz Turske posle pokušaja puča prošle godine, uz obrazloženje da turskim oficirima verovatno ne bi bilo obezbedjeno pošteno sudjenje ako se vrate u Turskoj.

Osam oficira borilo se protiv izručenja, tvrdeći da će ih maltretirati u zatvoru ako se vrate u Tursku.

Niži grčki sudovi su u odvojenim procesima donosili različite odluke o povratku oficira, te je slučaj stigao pred Vrhovni sud.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.