U trendu

Ankara i Doha žele da turska baza ostane u Kataru

Turska i Katar insistiraju da Ankara zadrži vojnu bazu u Kataru, čime praktično odbijaju zahteve arapskih zemalja da se ta baza zatvori.

Nakon što su 5. juna prekinuli sve diplomatske veze sa Katarom, optuživši tu zemlju da podržava i finansira terorizam, Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Egipat i Bahrein su preko posrednika, Kuvajta predali listu od 13 zahteva, među kojima se našlo i zatvaranje vojne baze u Kataru, prenosi AFP.

„Nijedna zemlja nema pravo da podiže pitanje turske baze ili vojne saradnje između Katara i Turske dokle god ta saradnja poštuje međunarodno pravo“, rekao je danas u Ankari ministar spoljnih poslova Katara, Šeik Muhamed bin Abdulrahman al Tani.

Ministar spoljnih poslova Turske Mevlut Čavušoglu poručio je da je takav zahtev kršenje suvereniteta dveju država, te da treća zemlja nema pravo da prigovori nešto Kataru ili Turskoj.

„To svi moraju da poštuju“, poručio je Čavušoglu.

On je dodao da do sada nije bilo nikakvih primedbi u vezi s prvom turskom vojnom bazom u Zalivskom regionu.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan rekao je da će u narednim nedeljama posetiti „ključne igrače“ u ovoj diplomatskoj krizi, uključujući i Saudijsku Arabiju i Katar.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.