U trendu

Anketa: Kandidat centra Makron u blagoj prednosti od Marin Le Pen

Manje od mesec dana od prvog kruga predsedničkih izbora u Francuskoj, kandidat centra Emanuel Makron je u blagoj prednosti u odnosu na kandidatkinju ekstremne desnice Marin Le Pen, prenela je danas francuska televizija BMFTV na svom sajtu.

Za Makrona bi glasalo 26 odsto Francuza a za predsednicu Nacionalnog fronta 25 odsto, navodi se u anketi sprovedenoj nakon što je francuski ministar odbrane Žan-Iv Le Drian zvanično pružio podršku Makronu.

Kandidat desnice Fransoa Fijon ima 17 odsto glasova i njegova popularnost i dalje opada jer razlika izmedju njega i dva favorita postaje sve veća, preneo je BFMTV.

Na četvrtom i petom mestu bi bili kandidati levice, radikalni levičar Žan-Lik Melanšon sa 14 odsto glasova i socijalista Benoa Amon sa 11,5 odsto.

Amonova popularnost opada jer se deo levice, poput Le Driana i bivšeg gradonačelnika Pariza Bertrana Delanoea, odlučio na podršku Makronu koga smatraju uverljivijim od partijskog kandidata.

Prema istoj anketi, u drugom krugu pobedio bi Makron sa 62 odsto glasova a za Marin Le Pen bi glasalo oko 38 odsto Francuza.

Prvi krug izbora zakazan je 23. aprila a drugi 7. maja.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.