Anketa: Novi pad podrške Trampu posle Šarlotsvila

Rejting američkog predsednika Donalda Trampa dostigao je novi najniži nivo pošto većina glasača posle njegovih kontroverznih izjava o neredima na protestu ekstremnih desničara misli da više doprinosi podelama nego jedinstvu zemlje.

Anketa Politika i Morning konsalta (Politico/Morning Consult) pokazuje da 39 odsto glasača odobrava Trampov rad, dok ga je prethodne nedelje podržavalo 44 odsto.

Trampov rad sada ne odobrava 56 odsto ispitanih birača, dok ga je prethodne nedelje nije odobravalo 52 odsto.

Veći deo pada Trampovog rejtinga posledica je manje podrške medju biračima koji se izjašnjavaju kao republikanci – 73 odsto u odnosu na ranijih 81 odsto, navodi Politiko.

S druge strane, medju demokratama i nezavisnim glasačima, taj pad je bio jedan odsto, što se može objasniti da je medju njima ionako imao dosta nizak rejtzing.

Prethodno je Tramp najniži rejting od 40 odsto imao pre dve nedelje.

Nova anketa je uradjena pošto je Tramp optužio obe strane za nerede na protestima u organizaciji belih suprematista.

Na protestu 11. avgusta zbog uklanjanja spomenika generalu Konfederacije Robertu Liju okupili su se rasisti, neonacisti i drugi ekstremni desničari, dok su s druge strane protestovali njihovi protivnici. U neredima je poginula jedna žena koja je protestovala zbog skupa belih suprematista.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.