Anketa: Putin je trebalo da bude na obeležavanju Dana D

PARIZ – Anketa francuskog lista Figaro pokazala je da više od 80 odsto ispitanika smatra da je ruski presednik Vladimir Putin trebalo da bude pozvan na obeležavanje 75-ogodišnjice iskrcavanja na Normandiji, takozvanog Dana D.

U anketi, objavljenoj na sajtu lista, učestvovalo je oko 43.500 ljudi, a 81 odsto njih pozitivno je odgovorilo na pitanje da li je Putin trebalo da bude pozvan na ceremoniju.

Svaki učesnik mogao je samo jednom da odgovori na pitanje, napominje TAS S.

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov izjavio je u sredu da francuski poziv na komemoraciju nije inicijalno podrazumevao dolazak zvanične delegacije Moskve na te događaje.

Šefovi država i vlada iz 16 zemalja, uključujući Nemačku, pozvani su da učestvuju u događajima povodom iskrcavanja u Normandiji.

Svetski lideri okupili su se juče u Portsmutu, na jugu Velike Britanije, kako bi obeležili 75-ogodišnjicu najveće pomorske invazije u istoriji, takozvanog Dana D.

Britanskoj kraljici Elizabeti Drugoj i premijerki Terezi Mej pridružili su se američki predsednik Donald Tramp, francuski predsednik Emanuel Makron, nemačka kancelarka Angela Merkel i mnogi drugi zvaničnici.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.